21 јун, 2011

Škotski hrt (zvanični FCI standard)

FCI grupa: 10, hrtovi Sekcija: 2, oštrodlaki hrtovi
Standard broj: 164
Originalni naziv rase: Deerhound
Zemlja porekla: Velika Britanija
Godina poslednje izmene standarda: 1988
CACIB: da
Radni ispit: ne

Funkcija: trkački, lovački i pas za pratnju.
Opšti izgled: podseća na većeg oštrodlakog velikog engleskog hrta sa krupnijim kostima.
Ponašanje i temperament: gradja ukazuje na jedinstvenu kombinaciju brzine, snage i izdržljivosti za lov na jelena, ali generalno je nežan, dostojanstven, prijateljski raspoložen, poslušan, miran. Nikad nije sumnjičav, agresivan ili nervozan.
Glava: dugačka.
Lobanjski deo: bolje ravan sa slabim usponom iznad očiju. Najšira kod ušiju sužavajući se prema očima. Umereno duga dlaka, mekša od ostatka tela. Stopa nema.
Lični deo: Nos blago kukast i crn. Njuška se sužava prema nosnoj pečurci. Kod svetlijih pasa, crna njuška je poželjna. Usne prikupljene. Dobri svilenkasti brkovi i malo brade. Vilica je snažna sa savršenim, kompletnim makazastim zubalom. Oči tamne, generalno tamno braon ili boje lešnika oivičene crnim. Svetlije oči nisu poželjne. Pogled je nežan ali zainteresovan kada treba. Uši nežne, sjajne, mekane i bez duge dlake. Crne su ili tamne, povijene unazad. U akciji polu uspravne. Potpuno podignute ili klempave su veoma nepoželjne.
Vrat: dugačak i snažan sa grivom.
Telo: format krupnijeg velikog engleskog hrta sa krupnijim kostima.
Ledja: nepoželjna su ravna leđa.
Slabine: u luku padaju ka repu.
Sapi: padajuće, široke i snažne.
Grudi: dublje bolje nego šire, ne previše uske.
Rep: dugačak, debeo u korenu sužava se do vrha koji doseže skoro do zemlje. U pokretu blago savijen, nikada preko visine leđa, dobro odlakan, sa gornje strane obrastao gustom i žičastom dlakom, a sa donje dužom dlakom. Prstenast rep je nepoželjan.
Prednje noge: ravne i široke. Ramena dobro postavljena unazad ne previše udaljena. Lakat i podlaktica poželjno prostrani.
Zadnje noge: dugačke, širokih i ravnih kostiju, dobro uglovane.
Šape: dobro uzglobljene, kompaktne, jakih noktiju.
Kretanje: aktivno, lako sa dugačkim iskorakom.
Dlaka: čupav bez preterivanja. Vunasta dlaka je neprihvatljiva. Prihvatljiva dlaka je gusta, polegla, gruba i oštra na dodir. Dlaka na telu, vratu i butinama je gruba i žičasta od 7 do 10 cm duga. Na glavi, grudima i stomaku bitno mekša. Blago resasta na nogama.
Boja: tamno plavo-siva, tamnije ili svetlije siva, tigrasta ili žuta, pesak crvena, krem crvena sa crnim mestima. Belina na grudima, prstima i vrhu repa je dozvoljena, ali što je manja to bolje jer je ovo jednobojan pas. Belina na glavi i vratu je neprihvatljiva.
Veličina: mužjaci: minimum 76 cm. Težina oko 45.5 kg. Ženke: minimum 71 cm. Težina oko 36,5 kg.
Greške: bilo kakva odstupanja od gore pomenutog, a težina mane je direktno srazmerna sa afektom koji ima na zdravlje i dobrobit psa. Svaki pas koji jasno pokazuje fizičke i psihičke abnormalnosti treba biti diskvalifikovan.
Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.


Prevod sa engleskog: M. G.
 


Škotski hrt




Škotski hrt



#skotskihrt




Нема коментара:

Постави коментар